torek, 6. julij 2010

Biseri, nebeške neveste in Marijino cvetje

Marjetica je dokaz pravila, ki nam ga ponuja narava sama:

MANJ JE VEČ!

S svojo preprostostjo je navdihovala in vzdigovala v neslutene višave duha pesnikov od antike naprej. Že takrat so cenili njeno preprosto lepoto in vdanost soncu. Predstavljala jim je toplino pomladi, z njimi je bila okrašena Flora, boginja pomladi in pomladanskega rastja.

Bliže današnjemu pomenu so temu preprostemu cvetu dali v srednjem veku. Trubadurji, potujoči pevci, so mu nadeli pomen preproste in čiste ljubezni. Nadeli so mu ime "margarita", kar pomeni biser. Cvetlice dragocene in drobne kot biseri. Od tod tudi ime za cvetlico v romanskih jezikih.

V krščanstvu je marjetica simbolizirala "božjo nevesto", saj se odpira svetlemu in zapira temam pogube. Predvsem so jo nadeli preprosti in čisti ljubezni Marije, Jezusove matere, in od tod naše ime "marjetica", Marijin cvet. Marjetice so tudi prispodobe blaženih duš, ki krase božje poljane.

V Angliji so poimenovanje izpeljali iz njene lastnosti, da se odpre samo na soncu. Tako se je v poeziji pojavil izraz "Eye of Daie", oko dneva, kar je skozi stoletja pripeljalo do poimenovanja "daisy" v sodobni angleščini.

Tole so pa moji "biserčki". Uhani in obesek iz fima na dvojni beli vrvici z rumenimi lesenimi kroglicami. Marjetičina preprostost.

11 komentarjev:

Biljana pravi ...

lepo..všeč mi je.

Helena pravi ...

Preprosto, zato pa toliko lepše. Fajn, ker si še zraven napisala, kakšen pomen so imele marjetice (no, saj ga še imajo :)).

Alenka pravi ...

Kako lep , nežen komplet!

Teja pravi ...

Vau čudovit kompletek. Marjetica je res čudovita rastlina, ki je tako lepa ravno zaradi svoje preprostosti.

Andreja pravi ...

Krasen kompletek z marjeticam :-))

MarikaGabez pravi ...

Zelo lepo.......

Barbara pravi ...

Noooooro dober!!! Sploh, ker obožuuuujem marjetke :)

Vladuška pravi ...

Lepo, sem izvedela nekaj novega in še kompletek je tako nežen in prekrasen za poletne dni.

DidiArt pravi ...

kako lepo opisano tvoje delo... krasno je brati še kako zgodbico pri izdelku :)

BojaMoja pravi ...

:) prekrasni! Marjetice, sploh tiste taprve, so meni najljubše cvetje :)

Moka pravi ...

ciao! ti ringrazio per il commento che mi hai lòasciato sul blog: mi ha fatto molto piacere!!! volevo farti i complimenti per questa parure: mi piace davvero tanto ed è la dimostrazione che la semplicità vince sempre! un abbraccio, e buone vacanze!! Moka

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022