nedelja, 19. januar 2014

Panakota

S Kljunčkom vsaj že 2 leti skupaj delava panakoto: prvič mi jo je pomagal pripraviti, ko je imel šele 3 leta in pol. No, takrat je bolj, gledal, vlival tekočine v posodo in malo tudi mešal. Zdaj pa bi jo znal že sam pripraviti. Panakota je eden izmed obredov, ki jih počneva skupaj. Tokrat sva jo pripravila za Kljunčkovo vzgojiteljico, ki se je upokojila. Ponavadi je preliv le ene barve (marmelada, ki jo imava pri roki, čokolada ali karamel) za bolj igriv izgled, pa sva naredila tri prelive - iz brusnične in breskove marmelade ter zmečkanega kivija.


Sestavine za panakoto: 1/2 l sladke smetane, 1 dl mleka, 2 žlici sladkorja, strok vanilje, 3-4 listi želatine


V lonec zlijemo sladko smetano, mleko in sladkor ter na zmernem ognju mešamo, dokler se na robu posode ne naredijo drobni mehurčki (zmes ne sme zavreti). Posodo odstavimo z ognja in vanjo damo strok vanilje prerezan po dolžini ter pokrijemo. Vaniljo pustimo, da se namaka 10 minut. Medtem pripravimo želatino.

Po več poizkusih sem ugotovila, da so za pol litra smetane dovolj 3 listi želatine, ker mi ni všeč, da se panakota preveč strdi, lahko pa dodate še enega. Glede na originalni recept iz Italije sem tudi konkretno zmanjšala količino sladkorja. 

Želatino za dobrih 5 min namakamo v hladni vodi. Ko je pripravljena, zmes ponovno postavimo na počasen ogenj, želatino otisnemo in jo počasi umešamo v smetano. Ko se želatina popolnoma stopi, zmes odstavimo z ognja. Počakamo, da se malo ohladi in jo prelijemo v posodice.
Ker je panakota zelo nasitna, so skodelice za espresso več kot dovolj, oz. plastični lončki za kavo. Pa še to: če zmes takoj prelijete z marmelado, se bo potopila na dno, če hočete, da marmelada ostane na površju, morate panakoto najprej ohladiti.
Ko ni več vroča, jo date za 5 ur v hladilnik. Torej to ni sladica, ki bi jo naredili zadnjo minuto.

Kje sva s Kljunčkom dobila zamisel za panakoto? - Tukaj.

5 komentarjev:

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Njami
in kako barvita panna cotta
super-a lahko pridem probat?
Lp Tamara :)

Mojca pravi ...

jaaaa super njam zgleda, všeč so mi barve. lp

MA-MI pravi ...

Tamara, ko jo naredim naslednjič ... ta je že šla na "ustje". Čau

oldpunca pravi ...

Slastno zgleda tale vajina panakota .-) Barve so pa res vrhunske! Njami...

Hali pravi ...

Tudi mi smo jo včeraj naredila po točno takšnem receptu, oz. namesto lističev je ena vrečka želatine. Res je dobra in vajina tudi lepo izgleda!

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022