petek, 20. avgust 2010

Umbrija: Tretji dan

Napovedan je bil deževen dan po vsej Toskani, zato je obisk Chiantija odpadel. Srečo z vremenom smo poskusili v sosednji Umbriji, v mestu čokoladnih dobrot, Perugia. In imeli smo srečo, bilo je oblačno, a ni deževalo. Nazaj grede smo še skrenili s poti in se ustavili ob jezeru Trasimeno. Spet dež!

V bistvu sem od Perugie več pričakovala. Glavni trg, piazza IV novembre je krasen, še lepše je stopnišče, ki vodi do etruščanskega loka oz. oboka, najbolj pa me je prevzel kipec Matere Božje z Jezusom, ki krasi pročelje stolnice. In to je vse. Najbolj so me motila vozila, ki so neredko prečkala tudi glavni trg. Znamenitosti so slabo označene, zato se mora obiskovalec kar sam znajti.

Na kratko o mestu: Perugia je upravno središče Umbrije. Mesto so zgradili Etruščani in ga nato vzdrževali Rimljani. Največji razcvet je mesto doživelo v srednjem veku, dokler ni prišlo pod vladavino papeške države.



Corso Vanucci s piazzo IV novembre na koncu.
Tri glavne znamenitosti se nahajajo na trgu "Piazza IV novembre": Palazzo dei Priori, La Fontana Maggiore in Duomo oz. stolnica.


Palazzo dei Priori - najelegantnejša posvetna stavba v Umbriji, sedež mestne uprave.



La Fontana Maggiore - simbol Perugie


Kipec Matere Božje na Stolnici
Arco di Agusto - etruščanska vrata, na katera je dal cesar Avgust vklesati svoje ime
Lago Trasimeno ima 128 kvadratnih km (4. največje jezero v Italiji). Nastalo je po tektonskih premikih v Apeninih. Polni ga deževje in več manjših pritokov, povezanih v umetni kanal, tudi naravnega odtoka nima. V primeru poplav so zgradili kanal, ki vode spelje v Tibero. Najbrž tudi zaradi tega je jezero zelo umazano.
Na jezeru so trije otoki: Polvese, Maggiore in Minore. Naseljen je samo Maggiore.


1 komentar:

Andreja pravi ...

Lušten potopis si nam pripravila. Prav užitek je pogledati te zapise in predvsem fotografije. Komaj čakam da moja mlajša malce zraste da se lahko podamo na kakšno takšno lahkotno potepanje in da imamo vsi kaj od tega...

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022