torek, 13. maj 2014

Moja nova spalnica

počasi dobiva obliko. Dolgo je trajalo, da sem izpraznila svoj delovni kabinet, ki je bil natrpano poln raznih pripomočkov za ustvarjanje in druge krame. Se še spomnite, kako je zgledal? Pokukajte tukaj.

Rumena barva mi je bila zelo všeč, zato je nisem spreminjala. Vseeno sem morala prostor prebarvati, saj je v petnajstih letih dobil prenekatero packo. Če bi se odločala še enkrat, bi izbrala temnejši odtenek barve, vendar sem tudi s to zadovoljna. Je svetlejša od prejšnje, je pa tudi toplejša.

Pred in med barvanjem sva se s Kljunčkom zabavala.Naredila sva si prave pleskarske kape iz papirja - ker so nam padale z glave, sva si jih zalepila kar z lepilnim trakom.


Čez par dni - vmes je preteklo kar nekaj ur načrtovanj, skiciranj in poskusov - sem se lotila finega slikarskega dela. V roke sem vzela debelejši čopič (št. 10), zlato akrilno barvo in se lotila risanja vzorca na steno.

Risala sem približno tri dni, po par ur na dan. Najbolj težko je bilo risati motiv pod oknom, oz. vse dele pri tleh. Na koncu sem morala ležati na tleh, da sem lahko barvala.


  1. Najprej sem narisala šablono. Sicer sem že našla eno na spletu, a ko sem jo natisnila, sem opazila, da ni skladna. Tako sem se lotila dela sama. Šablono sem natisnila in nalepila na kos debelejšega kartona.
  2. Ko sem bila zadovoljna s šablono, sem jo najprej poskusno izrisala na papir, da sem ugotovila, kako bo delovalo na steni: ali mi je dizajn všeč, kako bom risala vzorec. Ugotovila sem, da je veliko bolj preprosto, kot sem si mislila.
  3. Na steno sem z barvico izrisala obrise. Začela sem v vogalu zgoraj. Ponavadi se začne nekje na sredini vzorca. Pri risanju sem si pomagala z vodno tehtnico.
  4. Zamešala sem nerazredčeno akrilno barvo, dva odtenka zlate (ene je bilo premalo, zato sem ju mešala skupaj). Uporabljala sem čopič št. 10. 
  5. Risala sem po notranji strani izrisanih črt.Tako je nastal enakomeren vzorec.
  6. Na začetku so bili domači skeptični, ko pa so videli rezultat, so bili navdušeni. Moj sin bi tako preuredil celo steno, no - naj bi jo jaz.



Vzorec še zdaleč ni idealno narisan, ko sem risala, me je bilo kar groza, kako neenakomerno sem risala črte, kako neenakomerno se je barva prenašala na ne popolnoma ravno steno. Vendar dovolj je bilo narediti dva ali tri korake nazaj in vse skupaj deluje osupljivo lepo. Prav neverjetno, kako naši možgani zabrišejo nepravilnosti. Če gledamo vsak lik posebej, odkrijemo številne nepravilnosti, če pa gledamo vse kot celoto, imamo občutek, da gre za tapeto.


Za tiste, ki bi se radi lotili tega podviga, vam dajem na razpolago dve šabloni. Jaz sem se na koncu odločila za prvo. Zdaj moram izdelati še podobno (manjšo) šablono za okna. Spodnji šabloni lahko naložite na svoj računalnik.




12 komentarjev:

Martina pravi ...

Izgleda fenomenalno. Baš mi se sviđa što si napravila samo ovako u kutu. A ja od nepravilnosti ne vidim ni traga.
Lp, Martina

Vladuška pravi ...

Res izgleda zelo lepo in stena dobi eleganco.

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Čudovito. Kot pravi Martina - kje so napake ?? Jaz jih ne vidim. Meni osebno je bolj všeč, da ostane tako kot je - detajl pod oknom, ne da je cela soba v tem vzorcu. Je pa res, da ima vsak svoj okus in prav je tako. Samo da boš kmalu končala in se preselila. Krasno bo. čao

Maja pravi ...

Fantastično izgleda. Cele stene pa jaz ne bi tako porisala, en tak del pride ravno prav do izraza in poživi steno, jo naredi, da je nekaj posebnega.

Ne-Ja pravi ...

OOOOOOOOOOO kaj je tole dobro izpadlo! Jaz bi tudi pustila točno tako, ker se bojim da bi potem delovalo pretežko in bi vzorec zgubi tale WAW efekt - je le v zlati barvi, ki jo je hitro preveč. Odločitev pa je vsekakor tvoja :)

MA-MI pravi ...

Mojca, ne bom nadaljevala vzorca. Tisti vogal sem izbrala, ker do spalnice vodijo krožne stopnice direktno iz dnevne sobe in tisti vogal se iz dnevne sobe najbolj vidi. Mogoče bi naredila na krajši steni še tri vzorčke - ločeno od ostalega, da bi bil vzorec viden že iz kuhinje. Pa hvala za komplimente.

MA-MI pravi ...

Maja, hvala za kompliment. Ne nameravam porisati cele stene, otroka imam rada, a ga pri takih odločitvah ne morem poslušati. Ta vogal se skozi odprtino stopnišča vidi že iz dnevne sobe, zato sem ga izbrala. Lp

MA-MI pravi ...

Nisem ljubiteljica zlate barve - soba je najlepša zjutraj, rumena barva sten je takrat zelo intenzivna. In zlati okraski se lepo izstopajo (ne preveč).

oldpunca pravi ...

Po mojem si se super odločila, da z vzorčkom okrasiš samo kot. Res zgleda vrhunsko. Zlata barva mi je noro všeč.

Hali pravi ...

Uauuuu prekrasno, čestitke za potrpežljivost, splačalo se je ;-)

Hiška iz papirja pravi ...

Tole je pa velik podvig, bravo! Res izgleda čudovito, ravno zaradi nedokončanega vzorca!

Keti's Projects pravi ...

Tale poslikava je noraaa. Vrhunsko. Veliko dela ampak res čudovit učinek. Nikoli ne bi pomislila na tole tehniko.

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022