petek, 02. maj 2014

Kako izdelati čarobno voščilnico

Ker nekaterim ni bilo jasno, kako čarobna voščilnica deluje, sem vam pripravila navodila za izdelavo. Ker se mi je zdela uporaba kartona 30 x 30 cm preveč potratna, sem osnovno idejo prilagodila na A4 format.Material:
 • A4 list
 • A6 kartonček
 • A6 vinilna folija
 • lepilo
 • spenjač ali zakovice


Pripomočki:
 • škarje
 • ravnilo
 • svinčnik
 • barve
 • štampiljke
 • spenjač ali luknjač


1. Papir. Lahko uporabimo velikost 30 x 30 cm, dovolj velik je že A4 format (če ga prelepimo z debelejšim papirjem, lahko uporabimo navadnega, 80-gramskega).

Papir najprej prepolovimo, da dobimo A5, nato ga nazaj poravnamo.


2. Začrtamo 10 cm po celi dolžini, tako dobimo dva pravokotnika velikosti 10 x 15 cm in še štiri pravokotnike velikosti 5,5 x 10 cm.


Dva manjša pravokotnika bomo odrezali, ker pa potrebujemo malo manjši kos papirja, bomo zarezali 0,2 cm bolj v notranjost, da se bo ob prepogibanju papir lepo prilagajal nastalemu žepku.


3. Odrežemo 2 označena pravokotnika ter listek skrajšamo za približno 1 cm (paziti morate le, da ta del ne postane krajši od odprtine, ki jo bomo naredili kasneje.


4. Preverimo, da se vse lepo prepogiba, če se kje zatika, papir ponovno obrežemo. Pri formatu A4 se na koncu stranici prekrivata za 1 cm, dovolj za lepljenje. Lahko bi že osnovno skico prilagodili tako, da bi imeli dva pravokotnika po 10 cm in enega širokega 1 cm (le za lepljenje zadnje stranice - glej točko 2).


5. Izrežemo okence. Če nismo uporabili dizajnerskega papirja, ga prelepimo čez srednji pravokotnik ali pa čez vse tri. Jaz sem tokrat okence izrezala s pomočjo šablone, lahko pa ga izrežete tudi ročno.


6. Lepljenje ogrodja. Preverimo in zgladimo vse pregibe. Voščilnico pripravimo za lepljenje. "Rep" obrnemo navzgor, da prekrijemo notranjo stran okna. Na spodnji rob nanesemo tanek sloj lepila.

Jaz sem lepila z lepilom v pisalu (Sakura, Pinpoint roller, Quickie glue) - je kot kemični svinčnik, vendar namesto črnila priteče lepilo. Presenečena sem nad močjo lepila. 

Ogrodje je pripravljeno. Sestavljajo ga 3 plasti papirja: dve zunanji in še ena sredinska. Ogrodje lahko dodatno okrasimo po lastnem okusu (senčimo, dodamo rože ali druge dodatke, trak, borduro ipd.)

7. Pripravljanje vložka. Isto štampiljko natisnemo na trši papir in na vinilno folijo (s štampiljkami ali s tiskalnikom).  Podobo na papirju pobarvamo, tisto na foliji pa pustimo tako kot je (le obris). Zelo pazljivo, da se oba dela lepo prekrivata, ju postavimo skupaj in spnemo. Pred spenjanjem preverimo, ali se vložek popolnoma vstavi v voščilnico. Če ga ne moremo popolnoma vstaviti, izmerimo, koliko nam ostaja in odrežemo. Sami se odločimo, ali odrežemo spodaj ali na vrhu.


Speti vložek obrežemo. Pred rezanjem pritrdimo tudi spodnji del, da se pri rezanju motiva ne premakneta (lepilo ali lepilni trak, ki se ga lepo odstrani, sponka). Obrežemo tako, da se vinil in papir popolnoma ujemata. Po dolžini odstranimo po pol centimetra na celotni dolžini z izjemo zadnjega centimetra, ki bo služil kot sidro, da vložka ne bomo popolnoma izvlekli.


8. Vstavljanje vložka v osnovo. V ogrodje vstavimo speti vložek tako, da pod srednjo plast papirja vstavimo list s pobarvano podobo, vinilni pa pride na stran z okencem. Ko je enkrat vložek na mestu, moramo narediti še prepreko, da ob potegu listov ne moremo popolnoma izvleči, sidro se bo ujelo ob prepreko. Prepreko lahko naredimo z lepilnim trakom ali lepilom, s spenjačem ali z zakovicami.9. Različice. Če pripnemo trak, ne bomo imeli težav, ko bomo hoteli izvleči vložek. Če pa nimamo ali ne maramo traku, lahko s štanco za krog naredimo utor za prste, da lahko potem izvlečemo. Postavimo jo tako, da je le polovica štance na papirju, tako dobimo lep polkrožni izrez.


 In voščilnica je narejena.

Veselo ustvarjajte!


UPORABLJENI IZDELKI – USED PRODUCTS
ŠTAMPILJKE
KPM Doodles (Baby elephant)
PAPIR
domača zaloga papirja; brezbarvna folija
BARVE
Copic markerji
DODATKI
trak
REZALNE ŠABLONE/
DIES
Spellbinders (Labels 8)
PRIPOMOČKI
Cuttlebug;  tiskalnik Epson L800

5 komentarjev:

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Krasna,
hvala za napotke
lp Tamara

Klara pravi ...

Super ideja...hvala za postopek. :)

oldpunca pravi ...

Hvala za navodila. Ideja je vrhunska.

Vladuška pravi ...

aaaaaaa. super fora. Hvala za navodila, ker sem res bila radovedna kako to naredis.

Ne-Ja pravi ...

Hvala za navodila, da mi ne bo potrebno eksperimentirati. Ideja je noro dobra :)

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v juliju 2021