sreda, 9. november 2011

Krizantema



Ko so v 19. stoletju v Evropo iz Daljnega vzhoda začeli uvažati velikocvetne krizanteme, so v hipu postale pojem eksotičnega razkošja, izbrano darilo in dragocen okras aristokratskih salonov.

Na Japonskem je krizantema še danes državni simbol (simbolizira moč in vrhovno oblast). Podariti krizantemo na Vzhodu pomeni zaželeti človeku dolgo žiljenje in srečo, krizantema pa je lahko tudi simbol duhovnosti in nesmrtnosti duše.

Vendar se na Zahodu vzhodnjaška simbolika krizanteme ni nikoli zares uveljavila. Zaradi redke lastnosti, da cveti na pragu zime, tik preden mraz pomori zadnje cvetje, so v evropski kulturi kmalu prevladali diametralno nasprotni simbolni pomeni minljivosti, smrti in žalovanja za umrlimi.

Grški mit o nastanku krizanteme govori o ljubezni nimfe Klitije, ki se je na smrt zaljubila v sončnega boga Helija. Toda bogu je bila ljubša njena sestra Levkotea. Ljubosumna Klitija je z obrekovanjem povzročila sestrino smrt, nato pa zbežala v pustinjo, kjer je hirala, dokler se ni spremenila v cvetlico. Vendar ni šlo za velikocvetno cvetlico, kot jih poznamo danes, ampak za rastlino z drobnimi cvetovi, ki raste tudi v Evropi. V stari Grčiji je bila posvečena boginji Ateni in je veljala za simbol deviškosti.

Tako je tudi v krščanstvu prišla med Marijine atribute. Poleg čistosti je ohranila simboliko smrti - mučeniške smrti.
(povzeto po: Germ, Simbolika cvetja)

Pri nas ji po domače rečemo "vahtenca", ker za "vahti", tj. 1. novembra, krasi grobove. Osebno rečeno, cvetlica se pojavlja v najrazličnejših barvah in oblikah in ne glede na simboliko, jo je prijetno gledati tudi v vazi na mizi.




Pri tej voščilnici sem izbrala cvetlico, ki tačas pridno cveti, malo sem se poigrala tudi z izdelavo papirja - iz Wikipedije sem prepisala poimenovanja za cvetlico v različnih jezikih, obarvala v različne barve. Žal pa prijateljičin računalnik ni prepoznal vseh pisav, zato so ponekod namesto besed nastali pravokotniki. Kar pa sploh ni moteče.

Krizantemo, ki sem jo že dolgo nazaj natisnila na papir, sem pobarvala z vodenimi barvicami, ker nisem imela ustreznega odtisa na kartončku in s Copic markerji na 80-gramskem papirju imam slabe izkušnje.


Leva poravnava
Voščilnico prijavljam na naslednje izzive:


UPORABLJENI IZDELKI – USED PRODUCTS
ŠTAMPILJKE/STAMPS
pobarvanka (splet); Dovecraft (Corner stamps)
PAPIR/PAPER
Anita's Cards and envelopes (suqare white); ostanki papirja
BARVE/INKS
vodene barvice Mondaluz Koh-I-Noor Hardtmuth (rumena, oranžna, rdeča, zelena)
DODATKI/ACCESSORIES
/
PRIPOMOČKI/TOOLS
tiskalnik Epson Stylus Photo R200 (moj papir); Cuttlebug; Marianne Design (Lace border)

10 komentarjev:

Andreja pravi ...

Krizanteme so res čudovite in občudovanja vredne, da tako pozno cvetijo, ko ostale cvetke že počivajo.
Tvoja krizantema je zelo lepa; krasna čestitka :-))

Kirsty Vittetoe pravi ...

That is beautiful, thanks for sharing!
Hey, Pixie Dust Paperie is having a giveaway, we have 4 prizes this month, please come join in the fun!
http://www.pixiedustpaperie.blogspot.com/

Vladuška pravi ...

Hvala da si nam podala to razlago, nisem tega vsega vedela. Meni so krizanteme zelo lepe, res pa je, da sem žal pod vplivom tega, da jih v glavnem videvam na grobovih. Ti si jo lepo ujela na čestitko in všeč so mi ta dodana pojmovanja v različnih jezikih. Mogoče še samo tole, kar se jaz dolgo nisme spomnila :): če nekomu pošiljaš kak dokument s pisavo, za katero nisi prepričana, če se bo pri njemu vredu prikazala, shrani dokument kot pdf in ga takšnega pošlji. Kot pdf se pisava ne bo spreminjala. V Wordu pri shranjevanj izberi tip dokumenta pdf in je to to. Upam, da ti je bilo tole kaj v pomoč.

Tina pravi ...

Čudovita ideja za izdelavo papirja z napisi!! Voščilnica mi je zelo všeč.

MA-MI pravi ...

Vsem najlepša hvala za vzpodbudne besede, predvsem pa Vladuški ... prav imaš, da se pdf dokomenti ne spreminjajo ... pri čestitkarstvu na to nisem niti pomislila.

Maarit at Violets Corner pravi ...

Gorgeous card Maja, the Chrysanthemum is beautiful with the striking colours, thanks for playing along with our Textalicious theme at Cupcake Craft Challenges.

Warm hugs
Maarit

Chrissie pravi ...

This is a lovely card, I don;t think it matters that the translation left squares... it looks like part of the design!
Great card.
Thanks so much
Chrissie
"Less is More"

Tracey pravi ...

lovely card. Tracey x

Unknown pravi ...

Just beautiful! Thanks for taking the challenge at Kaboodle Doodles!

Sonia pravi ...

Hi!
You did a fab creation! Great Job~!
Thanks for joining us at Lollipop Crafts. Good Luck!
-Sony
Sonia-Studio60

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022