petek, 30. april 2010

STOTA OBJAVA ALI OD KVAČKANJA DO STREČINGA

Za stoto objavo sem pripravila nekaj, kar lahko delim z bralci bloga: KAKO IZDELATI KVAČKANO VERIŽICO iz zadnje objave.


Potrebujemo:

Material:- vrvica debeline 1 mm
- tanjši prozoren laks
- perle in drugi okraski
- štoperji

Pripomočki:
- (dober) načrt ali skica
- kvačka
- škarje
- klešče


Postopek izdelave:

1. Najprej izberemo in uskladimo materiale, ki jih bomo potrebovali, in narišemo skico končnega izdelka, da lažje načrtujemo nizanje perlic.

2. Odmerimo dvojno dolžino vrvice (kvačkamo 2 vrvici skupaj) - za 10 cm kvačkane ogrlice potrebujemo 60 cm vrvice (2 x 30 cm). Vrvico prepolovimo in nataknemo obroček, lahko že z zapiralom.
3. Prvi vozel skušamo narediti čim bliže obročku, nato kvačkamo do želene dolžine. Kvačkanje se zvija, na koncu spominja bolj na koder las kot pa na verižico.
4. Kvačkano vrvico napnemo in označimo sredino oz. mesta, kamor nameravamo postaviti večje okraske.
5. Vzamemo laks in izbrane perle pripravimo za natikanje. Potrebujemo vsaj 20 cm več laksa kot je dolžina verižice, raje urežemo še daljšega.
Jaz imam najraje naključno kombinacijo perl, zato vzamem približno enako količino izbranih perl in jih pomešam med sabo ter s prsti poravnam v vrsto. Kar pride, pride.

6. Perle lahko nizamo tesno ob kvačkani vrvici ali pa jih nanizamo več in tako dobimo manjše loke, ki bolj ali manj izstopajo od vrvice.
7. Laks s štoperjem pritrdimo na začetni obroček in ga pretikamo iz ene strani vrvice na drugo, vmes pa nizamo perle. Za večjo stabilnost perl vsakič naredimo zanko. Tanek prozoren laks ni viden niti takrat, ko je ovit v zanki okrog vrvice.
Varianta: izberemo laks v ustrezni barvi in še bolj popestrimo verižico.
Perle nizamo glede na začetni načrt in material, ki ga imamo na razpolago.

8. Perle nizamo do konca, nato spet laks pritrdimo na obroček za zapenjanje. Paziti moramo, da laksa ne zategnemo preveč, kajti kvačkanje je zelo ukrivljeno in težko določimo dolžino verižice ter sorazmerno nanizamo perle.
9. Pritrdimo izbrano zapiralo in verižico pripravimo na "strečing". Poškropimo jo z (destilirano) vodo in jo obesimo z utežjo. Paziti moramo, da utež ni pretežka, saj se verižica lahko poškoduje. Dovolj je že deci vode v plastenki.
V takem položaju počakamo, da se verižica posuši. Če po sušenju še ni popolnoma poravnana, postopek ponovimo.
Teden počitnic gre h koncu in ustvarjalsko mrzlico bodo zamenjale službene obveznosti. Žal! Spet bo manj časa za ustvarjanje in iskanje novih zamisli.

4 komentarji:

katka pravi ...

Odlično!
Hvala za napisano, ker jaz bi se verjetno kar nekaj časa ubadala s tem, kako se naredi take verižico.
Zdaj se mi pa ne bo treba in bom lahko kar začela. ;)

Teya pravi ...

Fajn, bom poskusila enkrat :)

Urška pravi ...

čestitam za stotko! ;)

ma-mi pravi ...

Hvala za vse komentarje!

Aja, če ste potrpežljive sorte: KVAČKANJE - STREČING - NIZANJE PERL - NOŠENJE!