četrtek, 29. april 2010

Gradež

Kot študentki sva s prijateljico pogosto prebili tople sončne zimske ali zgodnje spomladanske popoldneve v Gradežu. Večkrat sem nameravala peljati tudi Kljunčka, a nama ni uspelo. Do včeraj!
Dan je bil topel in sončen, opremila sva se s sončno kremo, očali za sonce, pokrivali ter kotličkom, lopatko in grabljicami pa sva šla. Mladič s sončnimi očali in kotličkom z orodjem je bil deležen številnih igrivoradovednih pogledov in nasmeškov.

Torta "Alla Kljunček"GRADEŽ oz. GRADO je mestece na otočkih, ki so nastali ob izlivu reke Soče. Mesto je nastalo na naplavinah "Brhke hčere planin". Tod okrog je približno 30 otočkov, naseljeni pa so le trije.
Gradež ima bogato zgodovino. Že od daleč je opazen zvonik starokrščanske bazilike, ki je bila zgrajena v 6. stoletju. Še starejši so ostanki Rimljanov na trgu nedaleč od cerkve.Danes je Gradež turistično središče, priljubljen predvsem pri naših severnih sosedih.

Več kot to nisem uspela fotografirati, saj sem imela Kljunčka na ramenih. Ker sva hitela na kosilo, starega mestnega jedra nisem fotografirala. Pa drugič.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Super se da tam uživati.
Skoraj vsak mesec smo na dolgi peščeni plaži z vedrčki polnimi školjk.O tem,da nas drugi malček čudno gledajo pa raje nebi.Sedaj je čudovito tudi čisto na izlivu reke,v parku.Verjetno je večina ptic že odletela proti severu,vendar nekaj jih ostane.
lp

Janja pravi ...

Prvič slišim za ta kraj, samo po fotkah in tvojih besedah sodeč izgleda sijajno, in že vnaprej vem, da bo to ena izmed mojih prihodnjih izletniških destinacij!

ma-mi pravi ...

Če greš do Gradeža, se ti splača obiskati še OGLEJ (AQUILEIA). Mozaik v tamkajšnji baziliki je čudovit.