nedelja, 28. junij 2009

Prav posebna čestitka

Čestitka predstavlja prav posebno zgodbo ... zgodbo moža, ki je pri osemdesetih letih končno postal to, kar je vedno bil - Slovenec!

Gospod F. se je rodil v majhni vasici na Primorskem. Takrat je bilo to ozemlje pod Italijo in čeprav se je rodil slovenskim staršem, je bilo njegovo državljanstvo italijansko. V obdobju fašizma Slovencem ni bilo lahko ... zaradi visokih davkov in pomanjkanja dela, je marsikatera kmetija zamenjala gospodarja ... če že niso zemlje kar zaplenili in naselili Italijane. Materi gospoda F. ni preostalo drugega, kot da je odšla v Egipt. Tako je postala aleksandrinka, skrbela je za tujce in domov pošiljala prepotrebni denar. Čez nekaj let je svoja otroka vzela k sebi v Egipt. Sin je odraščal v italijanskem internatu in se v Egiptu izšolal za mehanika.

Toda zlati časi so minili. Prišleki, ki se se v severno Afriko naselili po odprtju Sueškega prekopa, niso bili več zaželjeni. Naš gospod F. je odšel v Avstralijo, kjer se je zaposlil kot letalski mehanik. To je bil njegov poklic do upokojitve.

Naneslo pa je, da je družinski prijatelj službeno šel v Trst in se "mimogrede" odpeljal v rodne kraje avstralskih prijateljev, da bi jim pokazal fotografije. Ko je gospod F. fotografije videl, je rezerviral letalsko karto ter se pri 79-ih letih odpravil na dolgo potovanje. Brez najave je pozvonil je pri hiši iz otroških spominov ... tam je namreč živel. In odprla mu je sestrična.

Navdušil se je nad ljudmi in kraji, zato se je odpravil v Avstralijo z namenom, da proda vse svoje imetje in se dokončno vrne DOMOV! Zgodaj spomladi je na slovenskih tleh dočakal slavnostno podelitev slovenskega državljanstva!

Čestitka je nekakšen kolaž, ki predstavlja življenje gospoda F. Mati se je z "vaporjem" odpeljala v Egipt (za zdaj sem dala sliko ženske z neta, ki jo bom zamenjala s sliko njegove matere). Ozadja sem pobrala iz neta: slika sončnega zahoda ob Nilu neznanega avtorja, slika angleške grafičarke Angele Newberry za avstralsko ozadje ter stara razglednica rojstnega kraja gospoda F.

1 komentar:

BojaMoja pravi ...

Po eni strani je zgodba žalostna, po drugi strani pa ima vesel konec :) upam, da se gospod tako počuti.