sreda, 13. maj 2009

Šparglji

Tamali že zna s prstom pokazati, kaj bi rad. Najbrž se tega najprej naučijo. Kot vedno sva se odpravila na pot s traktorjem (voziček ni več aktualen). Namesto uhojene poti od sosedov do sosedov je s prstom pokazal proti poljem. Tako sem izkoristila priliko, da pogledam, kaj je na polju novega in dodam novo objavo na temo vrtnarjenja.

Ubrala sva jo mimo
paradižnikov in fižola ter električnega droga do špargljev.
Nepoznavalci bi mislili, da so prispeli do nekakšne dolge orjaške krtine. Le pozorno oko opazi, da nekaj kremno belega oz. bledozelenega kuka na plano. Izkušenemu obiralcu že zrahljana zemlja nakaže, da spodaj tiči špargelj. Če pa obiranje zamudi, zraste rastlinica z nitastimi listi.

Bistvo vsega pa je, da so šparglji božansko dobri in Kljunček se z mano strinja, saj jé kar surove, če drugih ni na razpolago.


Sicer pa se lahko pripravijo na več načinov: v kremni juhi, ocvrti z jajci, zakisani, v frtalji, piti ipd. Potrebne je le dovolj kulinarične domišljije. Vsekakor jih moramo najprej očistiti, tj. odstraniti olesenele dele in spodnje dele, ki so preveč žilasti, olupiti. Nato jih kuhamo do mehkega, najbolje na pari.

Šparglji pa niso le dobri, so tudi zdravi.

Učinkovina v špargljih je asparagin, ki se nahaja le v rastlinskih kalčkih. Asparagin poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Njeni razgradni produkti jantarjeva kislina in amoniak dajejo urinu neprijeten vonj.
Ta pa zares smrdi! Sploh če Kljunček za večerjo je šparglje in vso noč lula ... sem ukinila to prakso.
Še ena zanimivost o špargljih. Nekje sem prebrala, da vsi ne zaznajo tega vonja. Po nekaterih strokovnjakih naj bi ta vonj zaznalo le 40 % ljudi, drugi menijo, da le nekateri ta vonj proizvajajo. Očitno ga jaz proizvajam in tudi zaznam! Mogoče pa obstaja čisto preprosta razlaga: ostalih 60 % ljudi špargljev nikoli ni jedlo. Kaj zamujajo!

Ni komentarjev: