sreda, 21. maj 2014

Urejanje delovnega prostora: papir

Pri papirju se večina stvaritev začne in konča, zato imamo vse bolj ali manj obsežne zbirke različnih papirjev: enobarvnih, vzorčastih, različne debeline in teksture. Na začetku sem vse papirje imela v eni mapi - potem pa se je teh nabralo toliko, da je iskanje postalo preveč zamudno. In kam z odrezki, ki so dovolj veliki, da se dajo še uporabiti ...

Najprej sem imela vse to pospravljeno na treh različnih mestih: papirje glede na barvo v posameznih mapah, večje odrezke v eni škatli in manjše odrezke v drugi.  Izkazalo se je, da je iskanja preveč, zato sem vse združila.

Več kot desetletje nazaj sem kupila plastične škatle za shranjevanje papirja, vem, da so imeli akcijo in so bile zelo poceni, a se ne spomnim več, kje sem jih kupila. Takrat sem imela papir shranjen na treh različnih lokacijah - večinoma 80-gramski papir za tiskalnik razporejen po barvah (vsaka barva v svoji škatli). Zdaj so mi te škatle prišle še kako prav.

Moja omara - mesto za papir označeno z okvirčkom

Sem pristašinja recikliranja: če se da nekaj obnoviti, predelati, preoblikovati, da ustreza novim potrebam, se tega lotim. Tokrat pa sem se odločila za nakup: kupila sem 10 visečih map in škatlo za hranjenje (levo zgoraj). V teh visečih mapah hranim trše enobarvne papirje, v plastični mapi znotraj viseče mape hranim vse manjše enobarvne koščke in neporabljene izreze s hroščkom.

Če bi imeli take mape za papir 30 x 30 cm, bi podoben sistem izbrala za vzorčaste papirje, kajti škoda mi je rezati večji kos papirja na velikost, ki bi ustrezala mapi. Tako da so vzorčasti papirji še v fazi izpopolnjevanja. Ko dobim ustrezno škatlo, bom kar sama naredila viseče mape iz blaga, ki bodo ustrezale velikosti vzorčastih papirjev.

Papir
Natisnjen digitalni dizajnerski papir hranim v prosojnih mapah (levo spodaj): na eni polički 80-gramskega, na drugi 200-gramskega. Manjše koščke imam v plastični embalaži čokoladnih bonbonov (desno zgoraj), vedno najprej pogledam, ali je tam, kaj, kar bi lahko uporabila, nato posežem po ostalih mapah.

Zadnji predal v starem predalniku

Sama imam malo kupljenih papirjev, zato je predal, v katerem jih hranim, (zaenkrat) zadovoljiva rešitev. Nekaj drugega pa je v mojem računalniku - v mapi, kjer hranim digitalne papirje - tam vlada pravi kaos. Počasi počasi pa tudi tam ustvarjam red. Papirje, ki mi niso všeč oz. so podobni takim, ki jih že imam, brišem. Ostalim pa spreminjam imena tako, da poleg avtorja napišem še vzorec in barve, na tak način lahko iščem, kar potrebujem, po imenu. Je manj zamudno kot vpisovanje oznak.


Ko potrebujem določeno vrsto papirja samo vpišem v iskanje npr. RUMENA in pojavijo se mi vsi dokumenti, ki imajo besedo rumena v imenu, bolj natančno kot vem, kaj iščem, več oznak vpišem in manjši je izbor.

Zavedam se, da je nekaj, kar zelo dobro deluje zame, za nekoga drugega ni primerno in obratno, v Pinterestu hranim zbirko različnih rešitev, ki sem jih našla na spletu. Nekatere stvari se mi zdijo briljantne, vendar moja shramba obsega predalnik in omaro, zato moram izkoristiti vsak kotiček.

V Pinterestu sem oblikovala posebno mapo, v katero shranjujem te povezave. Če imate tudi vi kakšen namig - povezavo na spletno stran ali zanimivo rešitev, jo bom z veseljem dodala.


2 komentarja:

Ayaa pravi ...

Tudi jaz sem obrala tak način, da imam papir shranjen v visečih mapah (ki so dane v škatlo). Meni tak način shranjevanja zelo ustreza. Te viseče mape so razvrščene od najsvetlejše do najtemnejše barve. Na teh mapah sem dodala še plastične zaznamke, v katere so vstavljeni barvni papirčki, ki ustrezajo vsebini mape. To se pravi tako enobarvne papirje kot vzorčaste papirje imam shranjene v isti škatli, vendar v dveh različnih visečih mapah. Meni tak način zelo ustreza, predvsem ker so mi zelo v pomoč plastični zaznamki, kjer ne rabim odpirati vsako mapo, da vidim kje so vzorčasti papirji in pa tudi ker imam tako vse papirje na enem mestu.

Ne-Ja pravi ...

Mah tole shranjevanje papirjev je prava znanstvena fantaskika. Sem jih že tolikokrat preložila, da glava boli pa še nisem nekako zadovoljna. Tele viseče mape so precej praktična rešitev, če imaš prostor, da jih obesiš oz za tolikšno škatlo. Meni serijsko zmankuje prostora, tako da se prilagajam prostoru in ne želji.

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022