četrtek, 22. maj 2014

Kako izdelati lastno dvobarvno vrvico t.i. twine

Pri ustvarjanju so zadnje čase zelo popularne dvobarvne vrvice, ki so se uporabljale predvsem v kuhinji. Večkrat sem razmišljala, da bi si eno kupila, a vedno je bilo drugih želja in potreb več, da sem izbrano ponovno vrnila na polico.




Glavni pomislek je bil, da kupljena vrvica barvno ne bi ustrezala. Na koncu sem si tako vrvico izdelala sama. Ko potrebujem dvobarvno vrvico, obiščem mamino sobo za šivanje, izberem dve barvi sukanca.


  1. Ko smo izbrali barvno kombinacijo, odrežemo dober meter dolgo nit (merim tako, da eno roko držim ob pazduhi, drugo pa iztegnem), isto storimo z drugo barvo. 
  2. Oba konca prve niti zavežemo skupaj, nato skozi zanko damo drugo nit, kjer konca prav tako zavežemo. Ko nategnemo, imamo pol niti v eni in pol niti v drugi barvi. 
  3. Svetlejši konec niti pritrdimo na podlago (da se ne umaže) z lepilnim trakom ali pa zataknemo ob žebljiček, temnejšega pa držimo v rokah in začnemo zavijati. Če imamo pomočnika, bo delo steklo še hitreje, saj vsak vrti na svojem koncu (vsak v svojo smer). Vrtimo, dokler se dolžina niti ne skrajša vsaj za četrtino, lahko tudi za tretjino. Bolj kot bomo imeli zavito vrvico, bolj gosti in krajši bodo prehodi barve na vrvici.
  4. Preden vrvici damo skupaj, moramo s prsti nekajkrat podrgniti po vrvici, da se navitost vrvice čim bolj enakomerno razporedi po celotni niti.
  5. Nato oba konca damo skupaj, napnemo in počasi popuščamo, da se vrvici prepleteta. Nazadnje konca izpustimo, vrvico držimo za prepogib in nadaljujemo z glajenjem.

Med gledanjem večernega filma si lahko naredite lepo zalogo ... sploh če prepričate vso družino, da vam pomaga. :-)

Namig: Nekoč mi noben sukanec ni ustrezal, zato sem belega prebarvala s Copic markerji  v želeno barvo in namotala skupaj.

6 komentarjev:

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Pametna punca -najlepša hvala za nasvet, bo velikokrat prišel prav. čao

Vladuška pravi ...

Tole pa je odlična ideja, hvala za navodila. Tako si res lahko vedno ustvariš ravno pravi ton dvobarvne vrvice. Ti si res polna idej.

Hiška iz papirja pravi ...

Super ideja, hvala za navodila, mogoče se tega lotim, ko zmanjka zaloge :)

Kefa pravi ...

ooooo hvala za super navodila.

LP

oldpunca pravi ...

Moj pomočnik pri navijanju vrvice pa je kljuka na vratih :-)

Ne-Ja pravi ...

Na tak način smo včasih delali vrvice za cofe, da so bile bolj "trpežne". Vsekakor pa kljuka, vrata omarice itd. zelo dobro ponagajo, ko ni nobenega pri roki :)

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022