petek, 15. oktober 2010

Moja kuhinja

V nosečnosti sem se lotila projekta ... moja kuhinja ... Ker sem hotela nekaj lepega in poceni, sem se odločila za Ikeo, pa še program za risanje mi je omogočil oblikovanje in preizkušanje raznih variant.

Za kuhinjo je pomembno to, da je svetla ... vedno sem bila prepričana, da bom imela kuhinjo v beli ali krem barvi oz. v furnirju svetlih tonov ... potem pa sem se zaljubila v tole sivo ...

Pomislila sem: zdaj imam priložnost, da malce eksperimentiram, naslednja kuhinjska bo sigurno bolj umirjena. Poleg tega je kuhinja obrnjena na južno stran, kjer sta dve okni ... skoraj cela stena je v steklu.

V bistvu so me pri tej kuhinjski prepričali tisti drobni svetli robovi in elementi, ki razbijajo sivino.
Kuhinjske aparate pa sem kupila pri nas ... pozorna sem bila na to, da niso preveč zahtevni za čiščenje. Pečica ima trislojno steklo in ventilator, ki skrbi, da se zunanja površina ne pregreje ... in moj mladič lahko s svojimi ročicami sloni na pečici in gleda, kako se pečejo piškotki.

Celotna konstrukcija je na daljših nogah, zato so pult in posledično tudi viseče omarice za 10 cm višji od standardnih. Jaz z roko dosežem tudi zgornjo polico ... moja mama pa že za drugo polico rabi stolček.

Najbolj drag kos pohištva je bilo kuhinjsko korito iz granitogresa. Moja nona bi rekla, da sem zanj dala eno očke 'z glave. Ampak se je splačalo. Čistim ga le z razredčenim kisom in ne rabim ga obrisati, da je lepo.

Večinoma imam predale, razen tam, kamor zaradi razporeditve v prostoru to ni bilo mogoče (prva in zadnja omarica).

Zgoraj je pogled skozi balkonska vrata.

Desno od vrat je omara za shrambo živil ter kuhinjskih pripomočkov. Poleg je še zelo uporaben predalnik, kjer hranim vse, od kuhinjskih cunj do prtičkov, pisal in blokcev ter vse drobne krame. Drugi predal je namenjen "praznjenju", tj. ko hočem na hitro sprazniti mizo, strpam vse tja noter, ko imam čas, pa pogledam, kam kaj sodi (oz. ko je predal poln).

Predalniku sledijo steklena vrata v dnevno sobo in jedilni kot. Sestra mi je predlagala, da bi ga pobarvala v rdeče in tako malo ublažila rjavo barvo škatel za rolete ... zadetek v polno.
Na stenah in poličkah imam veliko predmetov, ki sem jih prinesla z raznih potovanj. Rada kupujem le uporabne predmete. Na steni visi mreža za sušenje testenin, ki sem jo kupila v Apuliji, na peti italijanskega škornja. Tudi košarico za kruh sem vzela tam ... jo moram poslikat, ker je res lepa. Na polički nad koritom pa imam izvijač in napravico za trenje orehov v obliki psov, svečnik v obliki deklice, oboje z Madžarske, in možnar iz Ligurije. Spodaj malo štrlita ven dve deski: ena je bila kupljena na Poljskem in druga v Toskani (iz lesa oljke).

Tole je druga miza, najprej sem kupila enkrat daljšo (ki se je dala še bolj podaljšat), a je malo zavirala izhod na balkon. Tako si jo je prisvojila mama za šivanje in meni kupila tole, lahko jo podaljšam za eno dolžino, na vsaki strani pol. Trenutno jo imam podaljšano na enem koncu.
Te fotografije sem posnela, potem ko sva z očetom razstavila vse zgornje omarice, da sem spodnjo poličko zamenjala s stekleno z lučko (se vidi kable, ki visijo). Še vedno pa čakam, da mi jih električist priklopi. Zaradi poplave ni bilo časa za te stvari.
Ponavadi nimam tako pospravljeno ... v bistvu deluje zelo sterilno ... Navadno se kaj namaka v koritu, na pultu se znajde marsikaj (tudi kar v kuhinjo ne sodi), vazico imam ponavadi na predalniku, saj na mizi ni prostora. Potleh pa so razne igračke ...

3 komentarji:

Vladuška pravi ...

Lepa kuhinja in res je dobra ta rdeča. Veliko kuharskih užitkov ti želim :)

Janja pravi ...

Tvoja kuhinja mi je zelo všeč. Izbira barv in pohištva, res lepo, tudi tisti kotiček z mizo in steno v rdeči barvi je res enkraten.
In tvoja sestra ima prav, tam kjer so vrata v dnevno, bi tudi jaz prebarvala rdeče, se mi zdi, da bi zelo lepo izgledalo.
Sedaj boš pa veselo kuhala vse sorte dobrot. V taki lepi kuhinji človek dobi prav "gušt" za kuhat.

MA-MI pravi ...

Ja, in rdeča barva zbuja apetit ... v jedilnici. Mogoče pa bi bilo za linijo bolje v vijolično vse skupaj prebarvat!

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022