torek, 7. september 2010

Kaj je kusudama?

Ko se nečesa lotim, to stvar dodobra preučim. Japonska me je od nekdaj fascinirala, zato s še toliko večjim zanimanjem preberem kakšno zanimivost.

Kaj je kusudama?

V japonščini kusudama dobesedno pomeni "medicinska, zdravilna krogla" in je največkrat izdelana iz papirja, čeprav je lahko izdelana iz katerega koli materiala. Običajno (ne vedno) je krogla sestavljena iz več enakih delov piramidaste oblike, ki so skupaj zašiti. Največkrat gre za stilizirano cvetje iz zloženih kvadratnih papirjev v tehniki origami. Vse pogosteje se deli med sabo preprosto zlepijo, obstajajo pa tudi modeli, ki se držijo skupaj brez lepila in brez šivanja. Včasih se na kroglo obesi še okrasek za dekoracijo.
Kusudama izvira iz starodavne japonske kulture: s Kitajske naj bi navado prinesli pred približno 1200 leti. Na začetku so te krogle uporabljali, da so vanje zatikali kadila in dišave, zato sklepajo, da so nastale kot zamenjava za dišeče šopke cvetja ali zelišč. Beseda sama je kombinacija dveh japonskih besed: Kusuri, medicine, in Tama, žoge, krogle. Danes se navadno uporablja kot okras ali kot darilo. Tistemu, ki jo podarimo, zaželimo dolgo življenje, dobro zdavje, srečo in blagoslov (za kar koli).
Povprečni Japonec ob besedi "kusudama" pa prikliče v spomin spodnjo različico.

Ni komentarjev:

Ne prezrite ...

Priznanja in nagrade v aprilu 2022